WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

AVRUPA'YA TOHUM İHRAÇ EDİYOR

TOHUM NOHUT İHRAÇ

Avrupalı Çiftçiye Türk Tohumu Ektiriyor

Adıyaman'da bir girişimci ürettiği nohutları işleyerek birçok Avrupa ülkelerine sertifikalı tohum ihraç ediyor.

Adıyaman'da bir girişimci ürettiği nohutları işleyerek Fransa, Bulgaristan, Cezayir, Rusya, İspanya, Fransa, Bulgaristan ve Romanya'ya sertifikalı tohum ihraç ediyor.

Murat Olgun Adıyaman merkeze bağlı Eski Hısnı Mansur köyünde 1990'dan beri yaptığı baba mesleğini geliştirerek, organize sanayi bölgesinde tohum entegre tesisi kurdu. Ürettiği nohut tohumunu geçen yıl Avrupa'ya ihraç etmeye başlayan Olgun, gelen talep üzerine bu yıl da yaklaşık bin ton tohumu yurtdışına gönderecek.

Tesis 2013'te 300 bin lirası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği hibe desteği olmak üzere 3 milyon lira maliyetle kurulmuş. Nohut tohumunu ilk etapta Orta Anadolu'da nadasa bırakılan arazilerin nadasa bırakılmamasını amaçlayarak proje başlamışlar. Daha sonra bölgede baklagil üretimi yapılan yerlere yönelmişler. Firma sahipleri, bölgede çiftçilerin baklagil üretiminden çekilmesi ve nöbetleşe ekim olmayışı nedeniyle nöbetleşe ekim üretim modeliyle piyasaya çıkmışlar.

HEDEF BİN TON İHRACAT

Tarlada biçilen nohutlar 15 gün güneşte bırakıldıktan sonra tesislerdeki makinelerde birtakım elemelerden geçiyor. Tohumluk nohut ilaçlandıktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerince inceleniyor ve sertifikanın verilmesiyle satışa hazır hale geliyor.

AVRUPA'YA SATIYOR

Önceki yıl Fransa, Bulgaristan, Cezayir ve Rusya'ya nohut tohumu ihraç ettiklerini dile getiren Olgun, şöyle devam etti: "Bu yıl da İspanya, Fransa, Bulgaristan, Romanya'dan talep geldi. Siparişleri hazırladık. Avrupa ülkeleri nohut ekimini ocak-şubat-mart aylarında yapıyor. Bu nedenle tohumları yıl sonuna doğru göndereceğiz. Özellikle Bulgaristan'ın yerel tohumları hastalıktan kırılırken gönderdiğimiz tohumlarda herhangi bir sorun yaşanmadı ve dönüm başına 180-200 kilo arası rekolte elde ediyorlar. Bu yıl 1.350 ton üretim hedeflediğimiz tohumun 350 tonunu yurtiçine, bin tonunu yurtdışından talep gelen yerlere göndereceğiz."

EKONOMİYE KATKI

Hububattan sonra bakliyatın ekilmesi ekonomiye katkı sağlıyor. Bu tesisimizde sertifikalı nohut tohumunun yaklaşık yüzde 80'i üretiliyor. Bakanlığımızın 2006'da Tohumculuk Kanunu'nda yaptığı değişiklikle hem sertifikalı tohum üreten hem de tüketen çiftçileri desteklenmesi tohumculuk sektöründe ciddi bir gelişmeye vesile oldu."