WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ GELİŞME

ayçiçeği tarım

1924'te kurulan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü çatısı altında Türk tarımına hizmet veren, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü 3 yeni ayçiçeği çeşidi geliştirdi. Çiftçi, sanayici ve pazarlamacıların talepleri doğrultusunda geliştirdiği 3 yeni ayçiçek çeşidi tescillendi. 

Enstitü, ülke genelinde ayçiçeği sektöründe koordinatörlük görevini üstlenmekte. Günümüze kadar yapılan ıslah çalışmaları neticesinde 40 adet ayçiçeği çeşidi tescil edilmiş. Tescilenen türlerden 30 tanesi şuanda üretimde, çerezlik ve yağlık olmak üzere tescillenen türler iki gruptan oluşuyor. Her yıl yeni çeşitler geliştiren ve tescil ettiren enstitüde en son gelişen 3 çeşidin ikisi çerezlik ve hibrit özelliğe sahiptir. Enstitünün ürünleri sadece ülkemizde üretilmiyor Romanya, İtalya ve Rusya'da tescil edilen ayçiçeği çeşitlerde mevcut durumdadır.

Ülkemizde yılda yaklaşık olarak 5,2 milyon dekarlık yağlık ayçiçeği üretimi ve 1 milyon dekarlık çerezlik ayçiçeği üretimi yapılmaktadır. Üretim fazlası olan 18.700 ton ayçiçeği ise ihraç edilmektedir.