WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

ÇİFTÇİYE DEV DESTEK

Hükümet “milli tarım" projesi alanında atağa kalkmak için teşvik paketi hazırlığında. 941 havzada hangi ürünün ekileceği belirlenirken, birçok farklı alanda yapılan üretime de ciddi destek sağlanacak. 

Başbakan Binali Yıldırım'ın, haftaya açıklanacağını duyurduğu tarım paketinin ekonomiye 15 milyarlık katkı sağlaması beklenirken 941 havzada hangi ürünün ekileceği belirlendi.

Türkiye'nin ihracatı, ithalatı tek tek çıkarılarak, ihtiyaçlar ve arazi özellikleri ortaya çıkarıldı.

Başbakan Yıldırım'ın TOBB'da geçen perşembe, haftaya açıklanacağını duyurduğu ve ekonomiye 15 milyarlık katkı yapmasının hedeflendiği, “Tarım Paketi"nin ayrıntıları da belli oldu. Edinilen bilgiye göre pakette yer alması beklenen düzenlemeler şöyle sıralanıyor

BUĞDAY EKİMİ ARTACAK

Pamuk ithalinin önüne geçmek amacıyla ege bölgesinde pamuk ekimi teşvik edilecek. Egede belirlenen havzalarda pamuk ekenler desteklenecek. Türkiye yıllık 4 milyon ton pamuğa ihtiyaç duyuyor. Bunun 2 milyon tonu ithal ediliyor. İzmir, Manisa, Aydın gibi daha önce pamuk ekilen arazilerde yeniden aynı ürüne dönülmesi için teşvik verilecek.

Buğday üretimine yurt genelinde hiçbir sınırlama getirilmeyecek. Her yıl Türkiye'nin 22 milyon ton buğdaya ihtiyaç duyuyor. Bunun için buğday ekmek isteyen herkes, istediği yerde buğday ekebilecek. Küçük Menderes Havzası'nda pamuk, zeytin, Mısır ve yem bitkileri üretimine destek verilecek. Buğday üretiminde sınırlama olmadığı için bu ürün de teşviklerden yararlanacak. Bakanlık zeytine ve ovada ekilen pamuk, buğday, mısıra ve yem bitkilerine destek primi verecek.

 YENİ ÇİFTLİKLER KURULACAK

Tamamen yerli kaynakları harekete geçirmeyi amaçlayan milli bir tarım politikası oluşturmayı hedefleyen paket ile hayvancılıkta da benzer bir model uygulanacak. Yetiştiricilik, besicilik ile süt üretimi ve sanayi bölgeleri ilan edilecek. Bu planlamaya uygun yapılan üretim desteklenecek.

Hayvan varlığının artırılması için ilk etapta ithalat yapılacak. Daha sonra TİGEM'lerde damızlık çiftlikleri kurulacak. Hayvancılık yapacaklar bu merkezlerden istediği cins ve ırk hayvanı alabilecek. 20-25 il hayvan yetiştiriciliği bölgesi ilan edilecek. Ağırlıklı olarak doğu Anadolu bölgesindeki bu illerde yem bitkilerine de ciddi destekler sağlanacak.