WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

DESTEK İÇİN TOHUMLAMA ŞART

DESTEK İÇİN TOHUMLAMA ŞART

2017 Hayvancılık desteklemeleri tebliği yakında yayınlanması beklenmekte, yeni destekleme sistemi ile ilgili yapılan araştırmaya göre artık nitelikli hayvancılığa daha fazla destek verilecek. Uzmanlara göre önümüzdeki 3 yıl içerisinde büyükbaş desteklemelerinde suni tohumlamanın önemi artacak. Yetkililer ülkemizde et ve süt üretimini kontrol etmek ve uzun vadede et açığının önüne geçmenin tek yolu suni tohumlama olduğunu belirtiyorlar. Akademisyenlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve sektör paydaşlarının bakanlığa hazırlamış olduğu hayvancılık sorunları ve desteklemeleriyle ilgili raporda, suni tohumlama uygulamasının önemi ön plana çıktı. Rapora göre, suni tohumlama yaptıran yetiştiriciler hem hayvan ıslahına katkı sağlamasından dolayı hem de daha verimli bir hayvancılık yapmasından dolayı büyükbaş hayvanlarda suni tohumlama teşvik edilmesi gerekiyor. 2016 yılında anaç sığır desteği uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte önümüzdeki yıllarda sadece suni tohumlamadan buzağılar desteklenmesi bekleniyor. Uzmanlar, hem karlılığı artırmak için hem de değişen destekleme sisteminden zarar görmemesi için büyükbaş hayvanlarında suni tohumlama uygulamasına yetiştiricilerimizin devam etmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

SUNİ TOHUMLAMA NEDEN ÖNEMLİ

Suni tohumlama ile üstünlüğü kanıtlanmış boğa tohumları kullanılarak gelecek nesillerin daha verimli olması sağlanır. Boğadan çiftleşme yoluyla geçebilecek hastalıkların yayılması suni tohumlama ile önlenmiş olur. Kolay buzağılama özelliği önceden belirlenmiş boğa tohumları kullanılırsa güç doğum problemiyle karşılaşılmaz. İneğin verim dışındaki diğer eksikleri de suni tohumlama ile giderilmiş olur. Örneğin; meme başı uzunluğu, ayak basışı, sütçülük tipi özellikleri, kalça yüksekliği, memelerin vücuda bağlanışı gibi karakterler uygun boğa tohumlarıyla düzgün, istenilen hale getirilebilir. Suni tohumlama yöntemi üstün bir boğa tohumundan birçok üreticinin yararlanmasını sağlar. Bu yöntemle kayıtlı yavrular ve giderek kayıtlı sürüler ortaya çıkar. Sığır üreticileri boğa beslemenin masraf ve tehlikelerinden kurtulmuş olurlar.