WEB TV
Konya

KONYA VHO İLE PROTOKOL İMZALANDI

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KONYA DSYB) ile Konya Veteriner Hekimler Odası (KONYA VHO) arasında büyükbaş hayvanlarda suni tohuml...

KONYA VHO İLE PROTOKOL İMZALANDI

ÇİFTÇİYE 1 MİLYAR AVRO IPARD DESTEĞİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD Programı'nın ikinci döneminde çiftçiye ve üreticiye 1 milyar Avroluk kaynak sağlanacağını bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, IPARD-II Programı'nın ilk başvuru çağrı ilanına yapılan başvurular konusunda açıklama yaptı.

BUGÜNE KADAR 3.5 MİLYAR TL HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI

Faruk Çelik, açıklamasında şunları kaydetti: “Avrupa Birliği'nin aday ülkelere yönelik “Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA)" kapsamında ilki 2011 yılında ülkemizde uygulamaya başlanan Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamında bugüne kadar 10.742 projeye, yaklaşık 3,5 milyar TL (3.462.393.511 TL) hibe desteği sağlandı.

Bu destekler sayesinde 42 ilimizde, faydalanıcı katkılarıyla birlikte toplamda 7 milyar TL'yi bulan (6.950.264.155 TL) yatırım gerçekleştirildi ve yaklaşık 51 bin kişiye (50.718) istihdam sağlandı.

2020 YILINA KADAR 1 MİLYAR AVRO DESTEK VERİLECEK

2016 yılı itibariyle, 2020 yılına kadar sürecek olan IPARD Programı'nın ikinci dönemine girilmiştir. Bu yeni dönemde tarım ve gıda sektörlerinin sürdürülebilir modernizasyonuna ve kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine yönelik desteklere yeni yatırım alanları ve artan hibe oranları ile devam edeceğiz. 801 milyon Avro'su Avrupa Birliği'nden olmak üzere, ulusal katkı ile birlikte toplamda yaklaşık 1 milyar Avroluk kaynağı vatandaşımızın kullanımına sunacağız.

KAZ YETİŞTİRİLİĞİ DE YATIRIM DESTEĞİ KAPSAMINA ALINDI

IPARD II Programı'nda, ilk programda desteklenen yatırım alanlarına manda sütü ve manda eti üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de eklendi, hayvancılık alanındaki bu hibe desteklerinin üst sınırı %65'ten %70'e çıkarıldı.

DESTEK ORANLARI ARTTIRILDI

Kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesini amaçlayan arıcılık, bitkisel üretim, yerel ürünlerin işlenmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığına verilen destek oranı %50'ten %65'e çıkarıldı, bu alandaki faaliyetlere makine parklarının kurulumu ve yenilenebilir enerji yatırımları da eklendi. Ayrıca bitkisel üretim kapsamında tıbbi-aromatik bitki, süs bitkisi ve fidan yetiştiriciliğinin yanında artık mantar yetiştiriciliği de desteklenecek.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından IPARD-II Programı'nın ilk başvuru çağrı ilanına 18 Aralık 2015 tarihinde çıkıldı ve süreç 27 Nisan 2016 tarihinde tamamlandı.

IPARD 2'YE NE KADAR BAŞVURU OLDU?

Süt, kırmızı et ve kanatlı eti üretimi ile yumurta tavukçuluğunu kapsayan hayvansal üretim alanında toplam 2.345 adet başvuru alındı. Talep edilen destek tutarı yaklaşık 3 milyar TL (3.025.004.248 TL), toplam yatırım tutarı ise yaklaşık 5 milyar TL'dir (4.958.869.688 TL).

Etin, sütün, meyve-sebzenin ve su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik olarak toplam 135 adet başvuru yapıldı. Bu başvurular için talep edilen destek tutarı yaklaşık 212 milyon TL (211.967.615 TL), toplam yatırım tutarı ise 467 milyon TL'dir (466.984.473 TL).

Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörlerinde ise toplam 6.306 adet başvuru yapıldı. Bu başvurularda talep edilen destek miktarı ise 1,2 milyar TL olup (1.200.481.617 TL) gerçekleştirilmesi planlanan toplam yatırım 2 milyar 50 milyon TL'dir (2.049.834.198 TL).

KALİTELİ PROJELER DESTEKLENECEK

Bu başvurular IPARD prosedürlerine uygun olarak gerekli inceleme, kontrol ve analiz süreçleri ile sıralama kriterlerine tabi tutulduktan sonra kaliteli projeler desteklenmek üzere belirlenecek. Gerçekleşecek yatırımlar ile ülkemizin kırsal kalkınma hamlesinin daha ileriye taşınacağına, hayvansal üretimde gıda arzının daha istikrarlı bir hale geleceğine, kırsal alanlarda istihdam ve iş imkânları sağlanarak kente göçün biraz daha azalacağına inanıyoruz.

Ayrıca IPARD-II programı kapsamında hazırlıklarını yürüttüğümüz çalışmalarla yeni dönemde kırsal kalkınmada yerel katılımın sağlanacağı, çevreye duyarlı tedbirlerin uygulanacağı projeler ile yerel yönetimler ve bazı birliklerin yenilenebilir enerji yatırımları da desteklenecek.

IPARD-II Programı'nın ve yaklaşık 1 milyar Avro civarındaki kaynağın ülkemiz çiftçilerine, üreticilerine hayırlı olmasını diliyorum."