WEB TV
Konya

KONYA VHO İLE PROTOKOL İMZALANDI

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KONYA DSYB) ile Konya Veteriner Hekimler Odası (KONYA VHO) arasında büyükbaş hayvanlarda suni tohuml...

KONYA VHO İLE PROTOKOL İMZALANDI

Konya’da Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi

9 bin yıllık tecrübeyle tarımın zirvesi Konya’da… ASKON tarafından kentte Çatalhöyük Milli Tarım Zirvesi düzenlendi. Programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tuna Konya Valisi Cüneyit Toprak’da katıldı. Birçok tarım paydaşlarının da yer aldığı programın açılış konuşmasını ASKON Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım yaptı.

Çumra Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Alagöz’ün konuşmasının ardından sözü Başkanımız Edip Yıldız aldı. Yıldız, Ülkemiz ekonomisi içinde oldukça önemli bir  yeri olan tarımsal üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesi uzun yıllardan beri ülke gündeminde bulunmakta,  bu amaçla büyük yatırımlar yapılmakta ve çabalar sarf edilmektedir. Hayvansal üretimin modernizasyonu ve çağın gereklerine uygun üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması için bu üretim dalının her aşamasında bulunan insanlara yönelik gerek kamu gerekse sivil toplum kuruluşlarınca destek verilmektedir.

Bu amaçla ülke düzeyinde teşkilatlanan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde vazgeçilmez bir kuruluş olmuştur. 1995 yılında kurulan Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, büyükbaş hayvancılıkta kayıt tutmak için yıllık ortalama 300 binin üzerinde küpeleme, ve hayvanların verim kabiliyetini arttırmak amacıyla yıllık 80 binin üzerinde suni tohumlama faaliyeti yürütmekteyiz.

Diğer yandan ortalama 50 bin ultrason ile gebelik muayenesi ve 15 binin üzerinde ayak ve tırnak bakımı yapmaktadır. Ayrıca yetiştiricilerimizin işletmelerinin ihtiyaçlarının sağlanması maksadı ile iktisadi işletmemizde  118   kalem ürün yetiştiricilerimize uygun koşullarda sağlanmaktadır. İlimizde 22 ilçede 22 süt toplama merkezi ile yerel ve ulusal 25 firma aracılığı ile 4100 müstahsilinden günlük 850 ton süt toplama ve satış organizasyonunu gerçekleştirmekteyiz. Sütün kalitesini belirlemek amacıyla süt analiz laboratuvarımız aktif olarak çalışmaktadır.Ülkemiz yetiştiricilerinin  damızlık hayvan ihtiyacını karşılamak amacıyla genetik ve verim kabiliyeti yüksek, 1000 başlık hastalıktan ari düve yetiştirme merkezi yanında, üyelerimizin damızlık fazlası hayvanlarının pazarlanmasına aracılık yapmaktayız. Ayrıca yetiştiricilerin ürünlerinin değer  fiyatını bulması ve tüketicinin gerçek ihtiyacına cevap vermek amacıyla günlük 70 ton kapasiteli süt işleme tesisini kurmuş ve kendi markası ile süt ürünleri satışına devam etmektedir.

Yıldız, diğer yandan arsasını satın aldığımız, Et Entegre tesisi kurma projemiz ve Gezici Laboratuvar ve Veri Toplama Merkezi projelerimizin gerçekleşme süreci de devam etmektedir. Projelerimiz Bakanlığımızın ilgili kurumları ile paylaşılmış ve bu hususta Bakanlığımızın desteklerini beklemekteyiz. Anılan faaliyetler sonucunda, bu gün itibari ile Birliğimiz Türkiye’de Büyükbaş hayvancılığın gelişmesine öncü ve lider  Birlik olmuştur. Asıl gayemiz yetiştiricinin olanı yine yetiştiriciye hizmet ve yatırım olarak sunmaktır. Tüm bu çalışmaların devamlılığı ve niteliği bakımından Islah Birliklerine ve Islah çalışmalarına esas olmak üzere,  Hayvan Islahı Kanunu’nun çıkarılması hayati önem taşımaktadır. Birliklerin, çıkarılacak Kanunla idari, mali ve diğer yaptığı iş ve işlemler bakımından etkin bir şekilde denetlenebilir bir hale getirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Islah Birliklerin isteği de bu yönde olup, Bu denetimden tüm Birlikler  memnun olacaklardır. Dolayısıyla  çalışmalarını daha verimli hale getireceklerdir. Birliklerin daha nitelikli ve aktif çalışmasına yönelik olacak Devlet uygulamaları hayvancılığımızın teminatı olacaktır. İş yapan ile yapmayanın ayrışacağı bir yapılanma büyük önem arz etmektedir. Bu hususta bir an önce adım atılması en başta gelen talebimizdir dedi.

Başkanımız Edip Yıldızın konuşmasının ardından sözü Selçuk Öztürk aldı.Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk’te Konya Havzasının yaşadığı su sorununu bir kez daha dile getirdi. Öztürk, "Konya havzasının daha fazla suya ihtiyacı konusundaki çalışmaların hızlandırılmasının sadece şehrimiz için değil ülkemiz için de çok önemli olduğunu tekrar beyan etmek istiyorum" dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Uzbaş ise Konya’nın tarımsal potansiyelini korumak için her türlü çalışmayı üstlendiklerini açıkladı. Ardından kürsüye Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tuna geldi. Tuna, "Türkiye son 16 yılda tarımsal hasılasını 53 milyar dolara taşıdı. Tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada 7. konuma geldi. " bilgisini verdi. Bakan Yardımcısı Tuna, Eylül ayında gerçekleşecek olan Tarım Şurasına tüm paydaşları da davet etmeyi ihmal etmedi. Kürsüye gelen son isim Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak oldu. Toprak, "Bir taraftan kuraklık devam ediyor, bir taraftan ani yağışlar... Elimizi taşın altına koyarak bu gıda konusunda çok ciddi çalışma gerekiyor. Savunma sanayi kadar önemli. Çünkü insan beslenemediği zaman hayat bitiyor, bunun telafisi yok" dedi.Moderatörlüğünü İrfan Donat’ın yaptığı oturumlarla devam etti.