WEB TV
Konya

KONYA VHO İLE PROTOKOL İMZALANDI

Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (KONYA DSYB) ile Konya Veteriner Hekimler Odası (KONYA VHO) arasında büyükbaş hayvanlarda suni tohuml...

KONYA VHO İLE PROTOKOL İMZALANDI

Buzağılara konfor geliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanan "Buzağıların Korunması ile İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buzağıların yatacağı alan rahat, temiz ve yeterince kuru olacak. İki haftalıktan küçük tüm buzağılar için uygun bir yatak temin edilecek.

Yönetmeliğe göre, 8 haftalıktan büyük buzağılar veteriner hekim tarafından sağlığı ya da davranışları nedeniyle tedavi görmesinin gerekli olduğu onaylanmadıkça, bireysel bölmelerde barındırılmayacak.

Grup halinde barındırılan her buzağılar için ayrılan kullanım alanı, canlı ağırlığı 150 kilogramdan düşük her buzağı için en az 1 buçuk metrekare, canlı ağırlığı 150 ila 220 kilogram buzağılar için en az 1 metre 70 santimetrekare, canlı ağırlığı 220 kilogram ve daha fazla buzağılar için ise en az 1 metre 80 santimetrekare olacak.

İşletme Standartları

Buzağıların kalacağı yer, her bir buzağının zorlanmadan yatmasına, dinlenmesine, ayağa kalkmasına ve eğilmesine imkân sağlayacak şekilde yapılacak. Barınaklar, hastalık taşıyıcı organizmaların oluşmasını engellemek amacıyla, düzgün şekilde temizlenip dezenfekte edilecek.

Buzağıların yatacağı alan rahat, temiz ve yeterince kuru şekilde yapılacak, 2 haftalıktan küçük tüm buzağılar için uygun bir yatak temin edilecek.

İşletme binalarında barındırılan buzağılar, sürekli karanlık ya da yapay aydınlatmada, yeterli dinlenme süresi verilmeden bulundurulamayacak. Mevcut doğal ışığın hayvanın fizyolojik ve etolojik ihtiyaçlarının karşılanmasında yetersiz olması durumunda, en azından doğal ışık süresine eşdeğer süre için uygun olan 8 saatlik suni aydınlatma sağlanacak.

Günde 2 kez Kontrol Edilecek

İşletme binalarında barındırılan buzağılar, sahipleri veya hayvanlardan sorumlu kişi tarafından günde en az 2 defa kontrol edilecek. Dışarıda tutulan buzağılar ise günde en az bir defa kontrol edilecek. Hasta veya yaralı olduğu tespit edilen buzağının gecikmeksizin uygun şekilde tedavisi veteriner hekime yaptırılacak.

Grup halinde barındırılan buzağılar, süt ile beslendikleri dönem dışında bağlanamayacak, bağlı kaldıkları süre bir saati geçemeyecek, bağlar hayvanın yaralanmasına yol açmayacak. Buzağıların yatmasına izin verecek uzunluktaki bağlar, düzenli kontrol edilecek.

Tüm buzağılar günde en az iki kere beslenecek. Gruplar halinde barındırılan ve otomatik bir besleme sistemi ile beslenmeyen buzağıların, aynı anda gıdaya erişmesi temin edilecek.

 

Resmi Gazete İçin Linki Tıklayınız