WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

YAZ AYLARINDA SÜRÜ YÖNETİMİ STRATEJİLERİ

YAZ,AYLARINDA,SÜRÜ,YÖNETİMİ,STRATEJİLERİ Pratik olarak, yaz aylarında hayvanlardaki sıcaklık stresiyle mücadele etmede iki tip strateji izlenebilir.

Bunlardan biri idari mücadele bir diğeri de nutrisyonel girişimlerdir.

İdari mücadeleden bahsetmek gerekirse gölgelikler ve serinletme çok önemlidir.

Hayvanlarda sıcaklık stresinden kaçınmanın en ekonomik yolu olan gölgelikler, sıcaklık stresini azaltır ve fan aracılığıyla soğutma ve su serpme makineleri vücutta akümüle olan ısı miktarını düşürür.

SAĞIM ZAMANI NASIL AYARLANMALIDIR

Sağım zamanları da ayrı bir öneme sahiptir. İneklerin öğleden sonra sağımı mevcut stres oranlarının yükselmesine yol açabilir. Akşam yapılan sağımın karanlık saatlere kadar ertelenmesi, süt verimi günde yarım litreden fazla artırabilir. Sıcak günlerde, ineklerin sabah 8′den önce sağımının yapılması gerekir. Sıcak yaz aylarında sütçü hayvanlara sabah akşam sağım işlemleri öncesi su serpme işlemi yapılması, üretim üzerinde sıcaklık stresi etkilerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.

SICAK HAVALARDA SU TÜKETİMİ

Sıcak yaz aylarında ineklerin, günlük normal sıvı ihtiyacının iki katı daha fazla oranda, serin ve temiz su içmelerini sağlamak da çok önemlidir. Gün boyu sürekli olarak ineklerin içme suyunun ulaşılabilir olması gerekir. Büyük yoğunluklu beton geçişlerin kullanılması içme suyunun serin kalmasına yardımcı olur.

Diğer mücadele yöntemlerinden biri olan nutrisyonel girişimleri açacak olursak, sıcaklık stresi olan hayvanlarda kuru kaba yemden çok miktarda yeşil yem kullanımı günlük yem alımını, besinlerin sindirilebilirliğini ve enerji seviyesini artıracaktır. Yaz dönemi boyunca %75 oranında yeşil taze yemle besleme önerilir. Toplamda karışık rasyonlarla besleme yapılması, selektif beslenmenin önlenmesi ve diyetin enerji yoğunluğunun artırılmasını sağlar. Günün serin saatleri süresince beslenme sıklığının artırılmasına dikkat edilmelidir. A, E, C vitaminleri, çinko ve krom gibi antioksidan görev yapan bileşenlerin diyete eklenmesi, çevresel stresle açığa çıkan oksidatif hücresel hasarla başa çıkılması ve üretim açısından besin dönüşümlerinin geliştirilmesi konusunda etkilidir.