WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

KONYA İLİ DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİ 2015 YILI FAALİYETLERİ

 

1995 yılında kurulan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, dönemin şartlarında büyükbaş hayvanların kayıtlarını tutmak ve verim kabiliyetlerini artırmak amacıyla faaliyetlerini sürdürmüş olsa da, günümüz de ülkemiz hayvancılık sektöründe birçok ilke imza atarak, yetiştiricimiz ve sektör paydaşlarımızla birlikte özverili çalışmalarıyla Konya’yı hayvancılığın başkenti haline getirmiştir.

2009 yılında 5 bine yakın üye sayımız da 3 kat artış sağlayarak günümüzde 13 bin üyemize hizmet veren ve üye sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük il birliği haline gelmiştir.

2011 yılı öncesinde klasik yöntemle küpeleme ihbarı oluşturulurken, Türkiye’de bir ilk olan kurumsal çağrı merkezimizi yetiştiricimizin hizmetine sunarak, günde 500 ihbar alan bir sistem haline gelmiştir.

Birliğimizin sürdürmüş olduğu soy kütüğü küpeleme faaliyetine, 2013 yılı başında yaptığı küpeleme protokolü ile önsoykütüğünüde dâhil ederek tüm konya da tek yetkili kurum olmuştur.

2010 yılından önce yılda 50.000 civarında küpeleme yapılırken, personelimizin özverili çalışmaları ve tüm yetiştiricilerimize ulaşmamız neticesinde küpeleme faaliyetlerinde 2015 yılında 260 bini aşkın buzağıyı küpelemek suretiyle kayıt altına aldık.

Her zaman olduğu gibi yine Türkiye’de bir ilke imza atarak, mobil küpeleme uygulamasını hayata geçirdik. Uygulamayla birlikte artık yetiştiricimizin buzağıları küpeledikten sonra personelimiz daha yetiştiricimizin işletmesinden ayrılmadan veri tabanlarına buzağıların kayıtlarını gerçekleştirmektedir.

Doğru ve zamanında yaptığımız her küpeleme işlemi yetiştiricimize buzağı desteği olarak geri dönmektedir. Son 4 yılda üreticimize kazandırdığımız buzağı desteği 4 kat artarak 8 milyon ₺ ulaşmıştır.

Suni tohumlama hizmeti yürüten ekibimiz, yetiştiricinin menfaatlerini gözetip, gece gündüz demeden çalışarak, büyükbaş hayvanların verim kabiliyetini arttırmak ve yetiştiricimizin daha fazla desteklerden yararlanması amacıyla en kaliteli spermaları üreticimizin hizmetine sunduk.

Günümüzde yılda 150 bine yakın suni tohumlama birlik eliyle gerçekleşmektedir.

Mobil tohumlamayla yine Türkiye’de bir ilke imza attık.

Mobil tohumlamayla birlikte hayvan ıslah kayıtları daha sağlıklı tutularak, personelimiz yetiştiricimizin işletmesinden ayrılmadan suni tohumlama bilgilerini veri tabanlarına kayıtlarını yaparak ikinci ve üçüncü tohumlamalarda indirimler yapabilmektedir.

Yetiştiricilerimizin erken gebelik tespiti sorununa çözüm olmak amacıyla 8 adet ileri teknoloji ultrason cihazıyla 2015 yılında 60 bin adet hayvana gebelik muayenesi yaparak yetiştiricilerimizin karlılığını arttırdık.

Yaptığımız her tohumlamanın hem verim hem de devlet desteği olarak yetiştiricimize geri döneceğini iyi biliyoruz. Bu hassasiyetle yürüttüğümüz suni tohumlama çalışmaları sonunda 2010 yılından bugüne 3 kat artış sağlayarak 2015 yılında 50 milyona aşkın anaç sığır desteğini Konya’mıza kazandırdık.

Yürütmüş olduğumuz ıslah çalışmaları sayesinde 2010 yılından bugüne Konya’da üretilen süt miktarında ve süt desteklemesinde 3 kat artış sağlayarak yetiştiricimizin yüzünü güldürdük.

Yetiştiricinin ürettiği sütün kalite sorunlarını tespit etmek ve daha kaliteli süt üretilebilmesine yardımcı olmak amacıyla süt analiz laboratuarını hayata geçirdik.

Yetiştiricimizin uzun yıllardır en büyük sorunlarından biri olan ürettiği sütü değerinde pazarlama sorununu çözmek amacıyla süt toplama organizasyonu başlattık. 2013 yılında toplamda 22 bin ton süt toplanırken günümüzde yılda 90 milyon litre süt birlik elinde değer buluyor.

Yetiştiricilerin en önemli sorunlarından biride ayak tırnak sorunlarıydı. Yetiştiricilerin bu sorununu çözmek amacıyla 2014 yılında tırnak kesim ve bakım faaliyetlerini başlattık. Konya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 3 adet ayak ve tırnak bakım travayı sistemimize dahil ederek 7 bine yakın büyükbaş hayvanın ayak sorunlarını çözüme ulaştırdık.

Yetiştiricilerimizin damızlık düve ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla genetik kabiliyeti yüksek, damızlık belgeli boğaaltı düveleri yetiştiricimizden toplayıp, kan testlerini yapıp ve gentürk spermalarıyla gebe bırakıp yetiştiricilerimizin hizmetine sunmaktayız.

Yetiştiricimizin ihtiyacı olan verim seviyesi yüksek damızlık büyükbaş ihtiyacını karşılamak amacıyla Almanya’dan toplamda 250 baş Damızlık niteliklere sahip 9-13 aylık yaşta Simental ırkı düve ithalatı projesini hayata geçiriyoruz.

Yetiştiricilerin sürekli ihtiyacı olan tohum, alet ekipman ve yem katkı maddelerine piyasa şartlarına göre daha uygun fiyata ve vadelerle ulaşmasını sağlamak amacıyla iktisadi işletmemiz 180 kalem ürünle hizmetine devam etmektedir.

Yetiştiricilerin işletmelerini modernize edebilmeleri ve büyütebilmeleri amacıyla tarımsal kredilerden daha etkin yararlanmaları için ziraat bankası ile protokol imzaladık.

60 ülkeden daha büyük yüz ölçümüne sahip olan coğrafyamızda yetiştiricilerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet sunabilmek için 5 yeni şubemizin açılışını yaptık.

Yapılan tüm bu çalışmaları yetiştiricimize anlatarak yetiştiricimizin kazanımlarını kaybetmemesi ve üretimde istikrarın devam etmesi amacıyla yetiştiricimize yapılan çalışmaların tamamını anlattık. Sonuç olarak yapılan çalışmalar üyelerimiz tarafından takdir gördü ve yönetim kurulumuz % 80 lik bir oy oranı ile tekrar güven tazeledi.

Verdiğimiz hiç bir sözü yerde bırakmadık ve 2 ay gibi kısa süre içerisinde verdiğimiz tüm vaatleri yerine getirdik.

Yetiştiricilerimize daha hızlı ulaşmak adına 2011’den bugüne araç ve personel sayımızı 4 kat arttırdık.

24 şube, 100’ı aşkın araç, 150 personeli ile yetiştiricimize en kaliteli ve hızlı hizmeti sunuyoruz.

YETİŞTİRİCİMİZ EMEĞİNİN VE ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALSIN DİYE ÇALIŞIYORUZ.

VİDEO İÇİN TIKLAYINIZ