WEB TV
Konya

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Ulusal Süt Konseyi’nin iş birliğinde organize edilen ‘’ Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulus...

Üretim ve Üreticinin Yüzyılı Ulusal Süt Çalıştayı

SİLAJLIK MISIR TARIMI

SİLAJLIK,MISIR,TARIMI Hayvancılıkta şüphesiz yem çok önemlidir. Masrafların büyük bir kısmını yem girdileri oluşturmaktadır. Maliyetin düşürülmesi ve kazancın artırılması için yem girdisine dikkat edilmelidir. Fakat bu yem kalitesinden taviz verme anlamına gelmemelidir. Daha ekonomik ve daha kaliteli yem elde etmek mümkündür. Ülkemizde son yıllarda silajın önemi çok iyi anlaşılmış ve silajlık yem bitkileri yetiştiriciliğin yaygınlaşması ile üretimin kalitesi artmıştır. Hayvancılığın sürdürülebilmesi için silaj çok önemlidir ve daha da yaygınlaştırılması gerekir. Önümüzdeki günlerde bölgemizde de silajlık mısırın ekimleri başlayacak. Konya DSYB İktisadi işletmemizde de silajlık mısır satışlarımız başlamıştır. Bizde sizler için silajlık mısırın ekimden hasadına kadar nelere dikkat edilmesi gerekir araştırdık.

Ürününüz bol kazancınız bereketli olsun

 

TOHUM YATAĞI HAZIRLIĞI

Tarlanın su kaynağına yakın olmasına dikkat ediniz. Toprak işleme esnasında sulamanın homojen olmasını göz önüne alarak tesviye amacıyla doğru sürüm yöntemini seçiniz. Sürüm işleminden bir buçuk veya iki gün sonra kesekler tam kurumadan rotatil ya da kobra ile parçalayınız. Kesek büyüklüğünün cevizden iri olmamasına dikkat ediniz.

TOHUM SEÇİMİ

İlinizde performans testi yapılmış olan hibrit çeşitlerinin seçilmesi daha avantajlıdır. Dekara verim dikkate alındığında iyi tohumluk için paradan kaçmamak gerekir.

TOHUM EKİMİ

Toprak sıcaklığının 10 dereceye ulaştığı Nisan sonu Mayıs ayının ilk haftalarında ekilmelidir.

TOHUM EKİM DERİNLİĞİ

Tohum derinliğinin 5 - 6 cm olmalıdır. Daha derin ekimlerde çıkış yüzdesi düşük olacaktır. Yüzlek ekimlerde ise, tohumun kuruması ve kuşlar tarafından tahrip edilmesi söz konusudur.

SIRA ÜSTÜ MESAFE

İki tohum arasında 17-18 cm mesafe olacak şekilde ekilmelidir. Sıra üstü mesafenin az olması mısır bitkilerinin birbirlerini boğarak gelişmeleri olumsuz yönde etkilemeleri yol açacaktır.

SIRALAR ARASI MESAFE

70 cm olmalıdır. Bu mesafe bitkiler arası mesafeyi koruyarak gelişmelerine yardımcı olmak yanında tohum ekiminden sonra yapılacak sulama, çapalama ve hasat gibi işlemlerde kolaylık sağlayacaktır.

DEKARA TOHUM SAYISI

Dekara atılacak tohum sayısı 7500-8000 adet olmalıdır. İyi sulanabilen arazilerde dekara tohum sayısı 9000 adete çıkarmanın sakıncası yoktur.

GÜBRELEME

Ekimle birlikte tohum derinliğine yapılır. Gübreleme toprağın element ihtiyacına göre yapılmalıdır.

İLK SULAMA

Ekimi müteakip yapılacak sulamada toprak yüzeyinde kaymak tabakası oluşturmayacak şekilde hafif bir sulama yapmak yeterlidir.

SULAMADA KRİTİK DÖNEMLER

  • Koçan Taslağının Oluşmaya Başladığı 4 Yaprak dönemi
  • Koçandaki Dane Sıralarının ve Sayıların Belirlendiği 8-9 Yaprak Dönemi
  • Püskül çıkarmadan önce
  • Püskül çıkarma ve püskül çıkarmayı takip eden 1 Haftalık Dönem
  • Püskül  çıkarmayı takiben 1 Ay sonra Kuru Madde Birikiminin Başladığı Dönem

 

BİRİNCİ ÇAPALAMA

Bitki boyunun 4 – 6 yaprak olduğu dönemde yapılır.

HASAT

Koçanların süt döneminin sonunda hasat edilmesi uygundur. Koçanları soyup danelerini parmağımızın ucu ile baskı uyguladığınızda ezilebilmeli ancak süt bırakmamalıdır. Hasat öncesinde, tarla kenarları ve tarla ortasından 5 sıra olmak üzere koridorlar açılması hasadı kolaylaştıracaktır. Koridordan çıkan koçanlı mısırların sapları aynı yöne bakacak şekilde yığınlar halinde istiflenmesi silaj makinasının işini kolaylaştıracaktır.