Konya ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Yıldız son dönemde piyasada dolaşan süt fiyatlarındaki olası düşüşle ilgili söylentileri değerlendirdi.
Başkan Yıldız Birlik merkezinde yapmış olduğu basın açıklmasında 14 aydır yükselmediğini buna karşılık üretim maliyetlerinin arttığını ifade etti.
Yıldız'ın basın açıklamasının tam metni şu şekilde;
"Süt, beslenme açısından çok önemli olan vitamin ve mineralleri bünyesinde ihata eden bir gıdadır. Süt özellikle gelecek nesillerimizin sağlıklı beslenmesi için elzemdir. Böyle elzem bir besin kaynağının hiç şüphesiz sürekli olarak üretimi de en az tüketimi kadar mühimdir.
Sürdürülebilir üretimin olmazsa olmazlarından biri de üretim faaliyetlerinde makul karlılığın olmasıdır. Karlılık olduğu müddetçe üretim süreklilik arzedecek ve artacaktır dolaysıyla süt gibi kaliteli bir gıdadan daha çok faydalanabileceğiz.
Hepimiz biliyoruz ki piyasadaki fiyat dalgalanmalarından üreticimiz ciddi manada zarar görmüştür. Belirsizlikler ortamı beraberinde maalesef birçok damızlık hayvanımız bu dönemde kesime gönderilerek büyükbaş hayvanlarda kazanılan genetik ilerlemenin kaybedilmesine neden olmuştur.
Ulusal süt konseyinin kurulması, süt fiyatlarında istikrarın kazanılması açısından yetiştiricimizin teminatı olmuştur. Hepimizin bildiği gibi ulusal süt konseyi üretici ile sanayiciyi bir masada buluşturarak makul süt referans fiyatlarını belirlemek için çalışmalarını sürdürmektedir. Yine bu yıl Haziran ayında süt fiyatlarını belirlemek üzere toplanan konseyden üreticiler olarak beklentilerimiz yüksekti. Çünkü yaklaşık 14 aydır süt referans fiyatında hiçbir değişiklik söz konusu olmadı. Süt işleyen sanayici, uzun zamandır fiyat yükselmesini sabırla bekleyen üreticimizin talebini ret ederek masadan kalkan taraf olmuştur.
Son bir yıldır girdi maliyetlerinin özellikle de yem, elektrik, su ve mazot gibi üretimi ciddi manada etkileyen kalemlerin fiyatlarındaki yükselişine karşılık üretici umduğu zammı bulamadı. Bunun yanı sıra üreticinin süt fiyatlarındaki haklı ve makul zam talebi yerine, bazı bahaneler üreterek fiyat düşürme talebinde bulunmaktalar. Üreticiler olarak sanayiciden gelen fiyat düşürme isteğinin keyfi olduğunu çok iyi biliyoruz.
Bir litre sütün, güncel maliyeti, konuyla ilgili olan herkes tarafından çok iyi bilinmektedir. Ticaretle uğraşan yada uğraşmayan herkes işletmelerin çok düşük kar oranıyla ayakta duramayacağını çok iyi bilmektedir. Bu kar oranları hem insafa hem de matematiğe uygun değildir.
14 aydır süt fiyatlarında artış olmamasına rağmen özellikle tüketicimiz çok iyi bilmektedir ki bu mevcut durum karşısında perakende satışa sunulan süt ve süt ürünleri fiyatında %20-30’a varan bir artış olmuştur. Üretecinin karını düşürüp, perakende fiyatları yükseltmek üreticinin ve tüketicinin menfaatine olmayacaktır. Söz konusu fiyat düşüşü olduğu takdirde, üretmeyen ama üreticinin sırtına basarak yükselmek isteyen kesimden başkasına hizmet etmeyecektir.
Son dönemdeki et fiyatlarındaki artış ve süt fiyatlarındaki bu düşüş, damızlık hayvanların kesimini beraberinde getireceğini herkes tarafından bilinen bir unsurdur. Tarih tekerrürden ibaretti ve geçmiş yıllarda yaşayarak bu durumu da maalesef tecrübe etmiş bulunmaktayız. Bir şeyi yapmak yada bir sektörü yükseltmek zordur fakat yıkmak kolaydır. Biz, Üretici ve tüketici olarak el birliğe ülke menfaatleri için yıkan değil yapan inşaa eden olmak istiyoruz.
Tüm üretim sektörlerinde olduğu gibi süt üretiminde de üreticinin en çok ihtiyacı olan temel unsur istikrardır. Her dönemde en zor şartlar altında sağlıklı nesillerin yetişmesi ve ülke ekonomisine katma değer sağlamak için çalışan cefakar yetiştiricimize bu güven ortamını oluşturmak zor olmasa gerek.
Sürdürebilir bir hayvancılık için biz üretici olarak gerekli ödünü yıllardır verdiğimizi düşünüyoruz. Artık üreticinin, sürdürebilir hayvancılık için duymuş olduğu sorumluluğu, bütün sektör paydaşlarının da duyması gerekir. Yıllardır üreticimiz ekonomik anlamda mevcut durumunu koruma mücadelesi verirken ya da birçok işletmemiz yok olup giderken başka bir kesimin sürekli yükselmesi manidardır.
Kıymetli yetiştiricilerimizin bir araya gelerek daha güçlü bir sektör hayaliyle kurmuş olduğu Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, yetiştiricimizin menfaatini korumak için gece gündüz çalışıyor ve çalışmaya devam edecektir."