Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde 2012 yılında uygulamaya konulan Somali Tarım Okulu Projesi meyvelerini verdi.
Afrika kıtasındaki kuraklığa önlem almak, Afrika insanlarının sahip olduğu zenginliklerin farkına varmasını sağlamak ve sürdürülebilir tarımsal faaliyetle yaşam kalitelerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla, Somali Tarım Okulu Projesi’ni 2012 yılı Aralık ayında uygulamaya koydu. 2013- 2015 yılları arasında kısa dönem uygulamalı Çiftçi eğitim Kursu şeklinde devam eden proje, 2014-2015 öğretim yılından itibaren Anadolu Ziraat Fakültesi olarak eğitim vermeye başladı. Fakülte, 50 öğrenci ile 1.yılını tamamladı.
Somali Tarım Okulu projesi kapsamında, 1 aylık süreyle yatılı ve uygulamalı eğitimler düzenlendi. 2 yılın sonunda toplamda 500 öğrenci mezun oldu. Somali’de savaş sonrasında eğitim amaçlı kurulan tek sera söz konusu projeyle hayata geçti. Somali Tarım Okulu’na eğitim için gelen öğrenciler sabahın ilk ışıklarıyla birlikte tarım okulunun uygulama bahçesine çıkıp eğitim süresi boyunca tohumun ekilmesi, sulanması, çapalanması, ilaçlanması, hasadı ve tekrar tohum alınması işlemlerini yaparak, tam anlamıyla uygulamalı tarım eğitimi aldılar. Gün içinde ise projeksiyon eşliğinde en son gelişmelerin anlatıldığı teorik tarım ve hayvancılık eğitimi alan öğrenciler uygulamalı dersleri teoriyle birleştirdiler.
Somali Tarım Okulu Projesi kapsamında oluşturulan uygulama bahçesinde Türkiye’den getirilen 150 çeşidin üzerinde sebze tohumu ekilerek deneme yapıldı. Bu denemeler sonucunda pek çok yeni sebze Somali halkına tanıtıldı. Söz konusu proje sonrasında salatalık, acur, biber çeşitleri, roka, semizotu, maydanoz, kavun ve patlıcan gibi sebzeler Somalillerin sofralarında yer aldı.
Somali, patlıcanın en iyi yetiştiği coğrafya olmasına rağmen, Somalililer patlıcanı ilk defa bu proje sayesinde tanıdı. Okulun bahçesinde yetiştirilen ilk patlıcanları gören Somalililer, patlıcanları ellerine alıp dakikalarca incelerken şu anda Somali’deki pazarlarda salatalık, patlıcan ve diğer sebzelerin satıldığını görülüyor.
Bütün bir coğrafyayı besleyebilecek büyük bir tarımsal potansiyeli olan ve pek çok üründen yılda 3-4 kez hasat yapmanın mümkün olduğu Somali’de bugüne kadar topraklarından yeteri kadar verim sağlayamıyordu. Somali Tarım Okulu Projesi kapsamında Somali’nin dört bir yanındaki tarım bölgelerinden 500 kişi bu okulda eğitim gördü. Öğrenciler eğitim sonunda kendilerine hediye edilen sebze tohumlarını kendi arazilerinde yetiştirerek Somali tarımına katkı sundular. Bu çerçevede proje Somali halkının sebze üretim ve tüketimine büyük katkı sağladı.