WEB TV
Konya

ÇİĞ SÜT FİYATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığında çiğ süt fiyatı değerlendirme toplantısı ...

ÇİĞ SÜT FİYATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

AYAK VE TIRNAK BAKIM TRAVAYLARI TESLİM ALDIK

Konya hayvansal üretimde niteliksel ve niceliksel olarak önemli çalışmalara imza atmıştır. Bu yönüyle Konya hayvancılığın başkenti olarak da ifade edilir hale gelmiştir. Güncel verilere 740 bin büyükbaş hayvan varlığı bulunmakta ve yıllık 1 milyon 018 917 bin ton süt üretmektedir. Konyalı yetiştiricilerimizin en önemli sorunlarından biride büyükbaş hayvanların ayak ve tırnak bakımı problemleridir. Kapalı alanlarda büyükbaş hayvanların, hareket imkânlarının kısıtlanmasına bağlı olarak tırnaklarda istenilen oranlarda doğal aşınma olmamakta ve bu nedenle tırnakların belirli aralıklarla bakımı, hayvanın genel sağlığı yanında verimlerini de düşürmektedir. Bu bakımlar olmadığı takdirde, süt veriminde % 25 oranında, et veriminde ise % 15 oranında düşürdüğü tespit edilmiştir. Yapılan araştırmalarda Konya İl genelindeki büyükbaş hayvanların %10.2’sinde bu sorun görünmüştür.

Bu sorunu çözüm amacıyla mevcutta halen bu hizmeti yetiştiriciye sunan Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı arasında yapılan işbirliği ile 3 adet araç ve ayak ve tırnak bakım travayı bugün gerçekleşen tören ve karşılıklı imzalanan protokol ile Konya DSYB’ye teslim edildi. Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu başkanı Edip Yıldız teslim töreninde yaptığı açıklamada, büyükbaş hayvanlarda ayak ve tırnak bakımı yapılmadığı takdirde ciddi ekonomik kayıplara neden olduğunu ifade etti. Edip Yıldız, “Kurumumuz yetiştiricimizin bu hizmetten daha nitelikli faydalanabilmesi amacıyla 2014 yılında bu hizmeti yetiştiricimize sunmaya başladık. 2014 yılından bugüne de 5 bini aşkın büyükbaş hayvanın ayak ve tırnak sorunlarını çözdük. Hayvansal verim kaybı beraberinde yetiştiricimize ve ülke ekonomisine ciddi zararları olması nedeniyle, 13.000 işletmeye ve 450.000 büyükbaş hayvana, 150 kalifiyeli personeli ile sahanın her noktasında hizmet ulaştırabilen kurumumuz çalışmalarını daha da güçlendirmek amacıyla büyükşehir belediyemizin de katkılarıyla 3 araç ve ayak bakım travayını da sisteme dahil edeceğiz. Bu hizmet sonucunda tespit edilen ve tespit edilemeyen toplam 75 milyon/yıl civarındaki zarar azaltılmış olacaktır” dedi.

Edip Yıldız teslim töreni sonunda, “Katkılarından dolayı ve konuyla özel ilgilenen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek beye, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanımız Raşit Turan beye, Tarım Kredi Kooperatifi yetkililerine ve projede emeği geçen herkese şahsım ve kurumum adına teşekkür ediyorum. Araçlar ve travaylar yetiştiricimiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.