Et ve süt üretiminin artışında önemli yeri olan hayvan ıslahı etkisini göstermeye devam ediyor. Özellikle hayvan ıslahının en etkili yolu olan suni tohumlamanın artışıyla süt ve süt ürünlerinde de artış gözlendi. Türkiye İstatistik Kurumunun dönemsel olarak yapmış olduğu süt ve süt ürünlerinin üretimi ile ilgili araştırma sonuçlar açıklandı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %5,6 artış, inek peyniri üretimi %2,2 azalış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise %3,3 artış gösterdi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre, 2014 yılı Kasım ayında yoğurt üretimi bir önceki aya göre %0,7 artış, ayran üretimi ise bir önceki aya göre %0,2 artış gösterdi.
Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %4,0 arttı
Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; ticari süt işletmeleri tarafından üretilen içme sütü miktarı 2014 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 artış, inek peyniri üretimi %5,1 artış, koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise %7,2 azalış gösterdi
.
Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre; yoğurt üretimi 2014 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,8 artış, ayran üretimi ise bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 artış gösterdi.
Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi. Protein ve yağ oranındaki bu artış süt ve süt ürünlerinde sadece miktar olarak değil kalite olarak da artış olduğu görünüyor.