WEB TV
Konya

ÇİĞ SÜT FİYATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığında çiğ süt fiyatı değerlendirme toplantısı ...

ÇİĞ SÜT FİYATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

2018 BUZAĞI YILI İLK EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI

Ülkemizde son yıllarda buzağı ölümlerinde hızlı bir artış göstermekle birlikte her yıl üretime dahil olmadan kaybedilen buzağı sayısı 450 bininin üzerindedir. Buzağı kayıplarının ülkemiz ekonomisine maliyeti 2 milyar TL’yi geçmektedir. Artan buzağı ölümlerine ve yetiştiricinin sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla kurumumuz 2018'i Buzağı Yılı ilan ederek eğitim başta olmak üzere bir takım faaliyetler organize etmeyi hedeflemektedir. 2018 Buzağı Yılı kapsamında ilk eğitim toplantısını Konya Merkezde ikamet eden yetiştiricilerimize yönelik olarak 28/12/2017 tarihinde gerçekleşti.

Eğitim toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürülüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Süleymen Özcan, Meram İlçe Müdürü Mahir Keleş, Karatay İlçe Müdürü Esat Altuntaş, Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği yönetim kurulu başkanı Nazif Karabulut, Karatay Süt Üreticileri Birliği yönetim kurulu başkanı Ali Kalaycı, Konya DSYB yönetim kurulu başkanı Edip Yıldız ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte çok sayıda yetiştiricimiz katıldı.

Açılış konuşmasında Edip Yıldız, neden böyle bir organizasyon gerçekleştirildiğini ve Birliğin genel çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yıldız, "Buzağılar işletme gelirinin %40’ını oluşturmaktadır. Sadece buzağı kayıplarının önüne geçebilirsek, zaman içerisinde ithalata da gerek kalmayacaktır. Ülkemizde ki yıllık buzağı kayıpları, İsrail, Estonya, Malta’nın da aralarında bulunduğu 30’dan fazla ülkenin sığır varlığından fazladır. Normal şartlar altında bir işletmede yıllık buzağı ölümleri %5’e kadar tolere edilebilir kabul edilse de, ülkemizde bu oran %15’i geçmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı buzağı ölümleri ülke hayvancılığı için en önemli konu başlıkları arasında yerini almalıdır" dedi.

Edip Yıldız konuşmasında yönetim kurulunun iki dönemdir görev üstlendiklerini ve söz verdikleri gibi ikinci dönemin yatırımlarla dolu geçtiğinin altını çizdi. Yıldız "Yetiştiricilerimizin yüksek verimli ve kaliteli gebe düvelerle üretim yapmasını sağlamak ve piyasaya göre uygun fiyata damızlık materyale ulaşabilmesi amacıyla 570 baş kapasiteye sahip olan Damızlık Düve Merkezimizi büyütüyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği ile 500 başlık yeni bir tesis daha yaparak toplam kapasitemizi 1070 başa çıkarıyoruz. Bu proje kapsamında Konya’da başka örneği olmayan Damızlık Düve Merkezimizin ülkemiz geneline örnek olacak. Artık daha fazla yetiştiricimize hizmet etme fırsatı bulacağız" dedi. 

Edip Yıldız'ın açılış konuşmasının ardından sözü Süleyman Özcan aldı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yeni dönemdeki çalışmaları hakkında yetiştiricimize bilgi verdi. Konuşmalarının ardından Veteriner Hekim Emrah Erbay Buzağı Bakım ve Beslemesi hakkında sunumunu gerçekleştirdi. Emrah Erbay sunumun akabinde soruları cevaplandırdı ve toplantı sona erdi.