WEB TV
Konya

ÇİĞ SÜT FİYATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan başkanlığında çiğ süt fiyatı değerlendirme toplantısı ...

ÇİĞ SÜT FİYATI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

SIĞIRLARDA KIZGINLIK TEŞHİSİ ÖNEMİ !!!

Sığırlarda kızgınlığın teşhisi çok dikkatli gözlemler ve bazı tecrübeler gerektirir. Üreme siklusunun kontrol edilebilmesi ve çiftleştirmelerin arzu edilen zamanda yapılabilmesi için her hayvan için doğru kayıtların tutulması gerekir.

  Vulvada kanlı bir akıntının olması ineğin yaklaşık 2 gün önce kızgınlık gösterdiğine işaret eder ve yaklaşık 18 gün içerisinde çok dikkatli bir şekilde gözlenmesi gerekir. Araştırmalar bazı ineklerin sakin kızgınlık gösterdiğini belirtmektedir. Yani, bu inekler ovulasyon periyodunda beklenen normal davranışlar ya hiç göstermezler ya da çok sınırlıdır. Özellikle dikkatli gözlemler ve doğru kayıtlar bu gibi durumlarda önemlidir. Çünkü inekler genellikle uygun zamanda çiftleştirildiğinde gebe kalırlar.

Çiftleştirilen ve 40 ile 60 gün içerisinde tekrar kızgınlık göstermeyen hayvanların gebe olup olmadığını anlamak için rektal palpasyon yapılması gerekir. Genellikle genişlemiş bir uterus gebeliğin belirrisidir.

Teşhis 30 günden önce zordur. Bu zamanda yapılan kontrol sakin kızgınlık gösteren veya bazı anormalliklerden dolayı tekrar kızgınlık göstermeyen ve gebe kalmayan hayvanların durumu hakkında bilgi verir.

Gebelik teşhisinde ultrason tekniği son zamanlarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu teknikte ultrason cihazının probu rektumdan sokularak21. Günde kesin teşhis yapılabilmektedir.

Buzağılamış hayvanlar doğumdan sonraki 60 gün civarında görülecek ilk kızgınlıkta çiftleştirilebilir. Buzağılamadan sonra üreme sistemi normal haline yaklaşık bir-iki ay içerisinde döner. Döllenme doğum sonrası ilk 60 gün içerisinde meydana gelebilir, ancak bu erken döllenmelerden dolayı başarısız implantasyonlar sebebiyle büyük çapta embriyo kayıpları ortaya çıkar. Böylece de doğumdan kısa süre sonra çiftleştirilen ineklerde genellikle buzağılama aralığı kısalacağı yerde daha da uzar.

Gebe düve veya inekler tavsiye edildiği şekilde beslenmelidirler. Gebe inekler, ayrıca; kavga, dar kapı geçişleri ve benzeri diğer hallerle ortaya çıkan yaralanmalardan korunmalıdır, aksi halde yavru atmalar ortaya çıkabilir.